Home / QR-kalender

Samen groeien in een warme werkomgeving Rick’s verhaal over ACF Bentveld

Rick werkt inmiddels al vijf jaar met veel plezier bij ACF Bentveld als systeembeheerder. Hij vertelt hoe hij er terecht is gekomen en wat hem zo aanspreekt aan de werkomgeving en cultuur.

Hoe het allemaal begon
“In 2020 ging ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik zocht naar ICT-bedrijven in de omgeving en kwam zo bij ACF Bentveld terecht.” vertelt Rick. “Ik was net een jaar van school af en had nog niet veel praktijkervaring. Ik zocht naar een plek waar ik onderaan de ladder kon beginnen, maar waar ze ook wilden investeren in mijn ontwikkeling.” In zijn eerste gesprek met Anko werd hem meteen gevraagd waar hij in wilde leren. “Dat voelde goed. Het was eigenlijk geen sollicitatiegesprek, maar meer een kennismaking. En voor ik het wist, kon ik beginnen.”

Ontwikkeling en groei
Sindsdien is er veel veranderd. Rick begon zijn loopbaan met het bouwen en repareren van computers, maar ontwikkelde zich al snel richting cloudoplossingen, met een sterke focus op Microsoft-technologie. “Ik ben zo enthousiast geworden over de cloud. Het idee dat je met een paar klikken je capaciteit kunt opschalen in plaats van hardware aan te vullen, dat vind ik fantastisch. In de loop van der jaren heb ik hier zoveel mogen leren, waar ik dankbaar voor ben.

Maar ook op persoonlijk vlak groeide Rick, vooral in zijn communicatie. Hij vertelt dat hij veel vertrouwen heeft gekregen in het klantcontact: “Toen ik net van school kwam, was ik best onzeker. Maar hier leerde ik dat klanten ons inhuren omdat wij de experts zijn. In het begin vond ik het moeilijk om een klant te adviseren. Je denkt: wat weet ik nou? Maar op een gegeven moment realiseer je je: ze bellen jóu niet voor niets. Jij hebt die kennis in huis. Met hulp van collega’s en begeleiding vanuit onder andere een extern sales- en communicatietraject ging het steeds beter en ontwikkelde ik mij als persoon. Communicatie is zo belangrijk in ICT. Soms stelt een klant een simpele vraag, maar bedoelt hij iets heel anders. Dan moet je leren luisteren en doorvragen.”

Een werkplek die als familie voelt
Wat Rick typeert, is zijn enthousiasme over de werkcultuur bij ACF Bentveld. “Ik ben hier zo hartelijk ontvangen en heb mij hier vanaf dag één welkom gevoeld en dat gevoel is nooit veranderd. Dat warme, familiaire gevoel vanaf het eerste moment is echt en alleen maar meer geworden.” Volgens hem zit het in de kleine dingen: collega’s die vragen hoe je verhuizing ging, een directeur die oprecht wil weten hoe je weekend was. “Het is geen toneelstukje. Je voelt oprechte interesse.” Ook de balans tussen werk en persoonlijk contact is volgens Rick precies goed. “Er is ruimte om te lachen, maar ook de mogelijkheid om te zeggen: jongens, even de koppen bij elkaar, dit project moet af. Die samenwerking komt niet alleen tot uiting op kantoor, maar ook richting klanten.”

Rick noemt ook het wederzijdse respect en de waardering binnen het team: “Als een collega een slimme oplossing bedenkt, kan ik daar gewoon trots op zijn. We vormen echt een team: we helpen en ondersteunen elkaar. Je kunt alles aan elkaar vragen zonder oordeel.”

Open, betrokken en thuis: de drie woorden die de werksfeer omschrijven
Rick omschrijft de interne werkomgeving als open, betrokken en thuis. Open, omdat hij hier volledig zichzelf kan zijn. “Ik hoef geen werkmasker op te zetten. Iedereen weet wie ik ben, waar ik woon, hoe mijn gezinssituatie eruitziet. Dat vind ik juist heel prettig. Naast mijn functie ben ik gewoon Rick.” Die openheid zorgt ook voor oprechte betrokkenheid. “Als ik een keer wat minder vrolijk binnenkom, merken collega’s dat meteen. En dan vragen ze direct: hoe gaat het met je?” Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat het hier als thuis voelt. “We hebben geen hiërarchische cultuur, er is geen afstand tussen mensen. Je leert net zo goed van een stagiair als van iemand die hier al jaren werkt. Je hoort erbij en dat voel je.”

Geen dag hetzelfde en dat is precies goed
Wat Rick nog meer aanspreekt in zijn werk bij ACF Bentveld is de afwisseling. “Ik weet nooit precies hoe mijn dag eruit gaat zien en dat maakt het juist leuk,” vertelt hij. De ene dag is hij bezig met het opzetten van een nieuwe cloudomgeving, de andere dag springt hij bij om een storing bij een klant op te lossen. Soms kom ik bij een klant langs voor iets kleins en blijf ik hangen, omdat we samen even sparren over een grotere IT-vraag. Die spontaniteit houdt het interessant. Die variatie zorgt ervoor dat het werk nooit routine wordt: Je bent continu bezig met nieuwe ontwikkelingen en elk klantverhaal is anders. Geen dag is hetzelfde en dat past precies bij mij.” Bovendien zorgt die afwisseling ervoor dat hij altijd blijft leren. “Door steeds met iets nieuws bezig te zijn, ontwikkel ik mezelf elke dag weer.”

Werken met passie ook voor de klant
Rick omschrijft zichzelf als een ‘vliegende kiep’, officieel systeembeheerder, maar feitelijk iemand die overal bijspringt waar nodig. Juist die afwisseling vindt hij leuk. “Ik hou van puzzelen, van dingen bouwen en oplossen. En als iets niet werkt, wil ik snappen waarom.” Bij klanten draait het voor hem niet alleen om de oplossing, maar om het totaalplaatje. “Je moet verder kijken dan de eerste vraag. Soms hoor je iets in een gesprek en dan denk je: maar hey, daar kunnen we ook wat mee. Zo verras je klanten, nog voordat ze doorhebben dat ze ergens mee zaten. Dat extra stapje wordt gewaardeerd. We gaan vaak fysiek naar klanten toe, drinken koffie en vragen hoe het gaat.”

Dat persoonlijke contact vind ik heel belangrijk. Juist bij deze bezoeken ontdek je vaak iets kleins wat je verder kunt oplossen, zonder dat de klant erom vraagt. Zo ontzorgen we, voordat het probleem ontstaat.” We hebben een team met mensen die passie hebben voor ICT. Iedereen heeft zijn eigen enthousiasme, bijvoorbeeld ik met Unify-apparatuur, een collega met telefonie, een ander met computers. Wat maakt ACF Bentveld volgens Rick uniek? “Het zit in de mensen. Niemand doet hier zijn werk alleen maar voor het geld. We vinden het allemaal leuk wat we doen en dat merkt de klant ook.”

Hoe ACF Bentveld volgens Rick richting klanten werkt: betrokken, bereikbaar en persoonlijk
Als Rick drie woorden moet kiezen om ACF Bentveld richting klanten te omschrijven, dan zijn dat: betrokken, bereikbaar en persoonlijk. Betrokken, omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor hoe het bij de klant gaat. “Ik stop niet als iets half werkt. Ik wil dat het echt opgelost is en hoor daarna ook graag of het goed blijft gaan. Bereikbaar, omdat contact bij ACF Bentveld laagdrempelig en direct is. Je hoeft mij niet altijd een formele mail te sturen. Een appje of telefoontje kan ook. Soms facetimen we zelfs met klanten, dan kijk ik direct mee. Hierdoor schakelen we snel en transparant. En persoonlijk, omdat het bij ons niet alleen om techniek draait. Ik vind het leuk om te weten wat een klant doet. Als ik begrijp hoe een bedrijf werkt, kan ik meedenken over betere oplossingen. Je bouwt een band op.”

Rick is nog lang niet uitgeleerd, maar voelt zich hier helemaal op zijn plek. “Dat komt door de mensen om mij heen. Ze geven mij vertrouwen, maar ook eerlijke feedback. En daarvan groei je alleen maar. Alleen kom je ver, maar samen kom je verder, dat ervaar ik hier elke dag opnieuw.” Na vijf jaar komt Rick nog steeds met plezier naar zijn werk. “Tuurlijk, soms is er wel eens een klusje waar ik wat minder zin in heb. Maar ik heb nooit het gevoel gehad: ik wil hier niet zijn. Dat is zeldzaam en ik ben dankbaar dat ik dat in een baan heb kunnen vinden. Op naar de toekomst. ‘’