Home / Security / Multi Factor Authenticatie

Lange wachtwoorden en verschillende wachtwoorden voor ieder account wat je gebruikt zijn de eerste belangrijke stappen die je kunt nemen om jouw accounts, gegevens en identiteit goed te beschermen. Maar uiteindelijk kan ieder wachtwoord worden achterhaald, hoe lang en complex ze ook zijn. Om je accounts echt goed te beveiligen adviseren wij om gebruik te maken van Multi Factor Authenticatie (ook wel MFA of 2FA genoemd).

Maak je accounts veiliger

Wanneer je MFA hebt geactiveerd log je op je account in met je gebruikersnaam en wachtwoord (iets dat je weet). Vervolgens ontvang je een code of melding op je smartphone (iets dat je hebt) die je dient in te vullen op de betreffende website. Een cybercrimineel (of iemand anders die toegang wil krijgen tot jouw account) dient dan al bekend te zijn met jouw gebruikersnaam en wachtwoord en daar boven op jouw smartphone in handen te hebben om daadwerkelijk toegang te krijgen.

De extra authenticatiecode kun je vaak via SMS ontvangen maar de meeste diensten ondersteunen ook de Authenticatie Apps van Google en/of Microsoft zodat je al je 2FA accounts makkelijk in één app kunt bijhouden.

Ook jouw bedrijfsnetwerk is een potentieel doelwit

Het netwerk van jouw bedrijf is ook een potentieel doelwit voor kwaadwillende en dan zijn alleen gebruikersnamen en wachtwoorden niet voldoende om deze buiten het netwerk te houden. Ook binnen jouw bedrijfsnetwerk kan MFA eenvoudig worden ingezet. Dit kan bijvoorbeeld via producten / diensten van Microsoftmaar beveiligingsaanbieders zoals ESET hebben hiervoor ook oplossingen. Per situatie kan er worden bepaald welk van de mogelijkheden het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Zo kun je kiezen om op kantoor MFA niet te vereisen, maar dat buiten kantoor MFA wel vereist wordt.

Veel diensten, zoals Facebook, LinkedIn, Gmail, Office 365, WhatsApp e.d., bieden standaard Multi Factor Authenticatie aan (ook wel MFA / 2FA – Twee Factor Authenticatie). Ons advies: maak hier gebruik van!