Home / Actueel / 31 maart is het World Back-up Day

31 maart is het World Back-up Day

31 maart is het World Back-up Day! Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan de back-up van belangrijke gegevens. Natuurlijk is een wereldwijde back-up dag goed om de aandacht weer even te vestigen op dit belangrijke onderdeel van veilig computergebruik. Wat ons betreft zou het eigenlijk iedere dag back-up dag moeten zijn!

Een goede back-up is eigenlijk voor iedereen belangrijk. Je wilt toch immers niet je bestanden kwijtraken wanneer je te maken krijgt met een kapotte computer of wanneer je computer besmet raakt met een virus of malware? Voor bedrijven is een back-up sowieso een must. Wat gebeurt er met je bedrijf wanneer je bijvoorbeeld je administratie van de afgelopen jaren kwijt bent of je offertes of projectplannen voor de aankomende periode?

Eigenlijk zou je jezelf deze vraag niet eens moeten stellen – een goede back-up is van groot belang en tegenwoordig eenvoudig te realiseren. Een back-up kan op verschillende manieren worden ingericht. Zo kun je kiezen voor een offline back-up of een back-up welke wordt opgeslagen in een datacentrum ergens in Europa. Beide mogelijkheden (en er zijn er natuurlijk nog meer) hebben zo hun eigen voor en nadelen.

Offline Back-up

Een Offline Back-up betekent dat je een kopie van je bestanden op een andere apparaat opslaat. Dit kan bijvoorbeeld een externe harde schijf zijn of een NAS (apparaat voorzien van verschillende harde schijven). Nadeel van een back-up naar externe harde schijven is dat je zelf de discipline moet hebben om deze schijf dagelijks of wekelijks te vervangen voor een andere schijf. Daarnaast dien je, voor de veiligheid, de externe harde schijf op een andere plaats (bij voorkeur zelfs op een hele andere fysieke locatie) te bewaren dan waar de computer staat. Wanneer je bijvoorbeeld te maken krijgt met een calamiteit zoals een brand wil je nog wel kunnen terugvallen op een eerder gemaakte back-up. En wanneer die back-up schijf op de locatie ligt waar zojuist de brand heeft plaatsgevonden dan ben je al deze data ook nog eens kwijt.

Een back-up naar een NAS kan met behulp van de juiste software en de juiste inrichting automatisch verlopen. Er wordt dan iedere dag automatisch een back-up weggeschreven naar de NAS zodat je hier zelf geen omkijken meer naar hebt. Voor de veiligheid plaats je ook nog een NAS op een twee locatie zodat er ook nog eens een goede back-up op een externe locatie beschikbaar is.

Online Back-up

Onze grote voorkeur heeft het gebruik van een online back-up. Door middel van een online back-up wordt er dagelijks (of zelfs meermalen per dag) automatisch een back-up van al jouw belangrijke data (of zelfs complete installaties) weggeschreven naar verschillende datacentra in Europa. Je hoeft hier zelf niet meer aan te denken en krijgt zelfs iedere dag netjes een statusmelding in je e-mail – zo ben je direct op de hoogte wanneer een online back-up eens niet goed loopt.

Groot voordeel van deze online oplossing is dat je zelf niets hoeft in te stellen (want dat doen wij voor je), je zelf nergens aan hoeft te denken (het back-up proces wordt iedere dag automatisch voor je uitgevoerd) en je hoeft zelf niet te investeren in hardware (en dit te onderhouden).

Een online back-up is al mogelijk vanaf € 2,50 per maand (dit is afhankelijk van de hoeveelheid data er wordt meegenomen in de back-up).

Wil je meer weten over een goede back-up en welke back-up voor jouw bedrijf het meest geschikt is stuur dan een e-mail naar Emiel (e.brinkman@acfbentveld.nl), bel 0527-858585 of stuur een WhatsApp bericht via de knop hier aan de rechterzijde.