Home / Actueel / ICT trends 2024

2023 is ondertussen ten einde en we zijn weer voorzichtig begonnen aan een nieuw jaar. Voor sommige mensen voelt een nieuw jaar als ‘op nul beginnen’ en anderen gaan gewoon door, het is immers ‘Business as usual’. In dit blog kijken we naar de ICT trends volgens ‘de markt’ en de ICT trends zoals wij ze zien.

ICT trends

ICT staat feitelijk nooit stil en er is de afgelopen jaren veel gebeurt en verandert. Ook voor het komende jaar staat er weer veel te veranderen. In dit blog geven we je een opsomming van een aantal ICT trends:

Artificial Intelligence

De eerste grote trend waar we niet omheen kunnen is Artificial Intelligence (Of liever Generatieve AI – GenAI – of Kunstmatige Intelligentie). Iedereen heeft wel iets gehoord over ChatGPT of Google Bard en veel mensen hebben al wel even gespeeld met deze tools. AI gaat zorgen voor een zeer grote verandering in het bedrijfsleven. Een verandering die je, zoals wij het zien, kunt vergelijken met de opkomst van het internet en de in gebruik name van smartphones. AI is een zeer krachtige en intelligente vorm van automatisering en hoe beter we deze gaan beheersen, hoe beter, slimmer en sneller we kunnen gaan werken. Een (groot) deel van dagelijks terugkerende werkzaamheden kan hierdoor straks worden geautomatiseerd en wij geloven dat, ondanks alle vraagstukken over ethiek, beveiliging en privacy, AI een enorme potentie biedt waar we komende jaren niet meer omheen (of zelfs zonder) kunnen.

Eén van de (vinden wij) meest interessante ontwikkelingen op gebied van AI is de ontwikkeling van Microsoft Copilot. Copilot is nu alleen nog maar voor Enterprise markten beschikbaar maar zal in de loop van 2024 (de verwachting is rond de zomer van dit jaar) ook beschikbaar komen voor het MKB. Zo zal Microsoft Copilot geintegreerd gaan worden in Microsoft 365. En let op onze woorden: het maken van PowerPoint presentaties, geweldige word-documenten of fantastische dashboards in Microsoft PowerBI wordt echt kinderspel!

Windows hardware

Copilot zal ook geïntegreerd gaan worden in de Windows hardware zoals de Microsoft Surface tablets en laptops. Naast de Windows-toets, die we op ieder standaard toetsenbord terug kunnen vinden, zal Microsoft-hardware ook voorzien gaan worden van een Copliot-toets. Ook is Microsoft Copliot al beschikbaar in de Google Playstore en de App-store op IOS-apparaten.

Voor verschillende oplossingen en diensten zal er een specifieke Copilot-oplossing worden geïntroduceerd en vooral de Microsoft Security Copilot is een ontwikkeling die we nauwlettend aan het volgen zijn.

In een later blog zullen we uiteraard dieper ingaan op de (on)mogelijkheden van Microsoft Copilot en daarbij natuurlijk de ethische-, security- en privacybezwaren niet ongemoeid laten.

AI als ontwikkeling maar Microsoft Copilot in het bijzonder zien wij echt als revolutie in de ICT, het bedrijfsleven en ons dagelijks leven. Natuurlijk moeten alle kritische onderwerpen goed besproken en uitgezocht worden maar deze ontwikkeling gaat ons leven op veel vlakken vereenvoudigen. Wij kunnen in elk geval niet wachten op de verdere ontwikkeling van de producten en diensten rondom het Copilot-platform.

ICT Beveiliging

Dit is natuurlijk een onderwerp waarop we ons de afgelopen jaren al nadrukkelijk hebben gefocust. Maar ook in 2024 zal ICT beveiliging, of Cybersecurity, een zeer belangrijk onderwerp blijven. Het aantal datalekken, phishing-aanvallen en ransomware-aanvallen lijkt alleen nog maar toe te nemen en de verwachting is dat dit ook de komende jaren onveranderd zal blijven. Daarnaast hebben Cybercriminelen ook AI ontdekt en maken al handig en behoorlijk agressief gebruik van deze nieuwe technologieën.

Het blijft dus belangrijk, ook als kleiner bedrijf, je goed te beschermen tegen dergelijke bedreigingen.

Dit kun je doen door gebruik te maken van een geavanceerd antivirus product, Multi Factor Authenticatie en bijvoorbeeld Cloud beveiliging wanneer je werkt met Microsoft 365.

Ook is het belangrijk om snel te kunnen herstellen, door middel van een goede back-up of Disaster Recovery-oplossing, mocht je toch te maken krijgen met een geslaagde cyberaanval of ander bedrijfskritisch incident.

Wij hebben hiervoor de oplossingen, kennis en partnerschappen in huis maar zullen ook het komende jaar nieuwe producten en diensten aan ons portfolio toevoegen waardoor we jou en je collega’s nog veiliger kunnen laten werken.

In oktober van 2024 wordt ook de NIS2 van kracht. Een vernieuwde wetgeving die ervoor moet gaan zorgen dat kritieke en essentiële sectoren in de Europese Unie zichzelf (veel) beter gaan beschermen tegen cybercriminaliteit. We hebben hierover eerder al een blog geschreven die je hier kunt terugvinden.

Cloud is hot – maar hybride is soms beter

We zien veel bedrijven naar ‘de cloud’ verhuizen. Hierbij moet je denken aan oplossingen als Microsoft 365 (waarbij je e-mail, data, office-pakket en beveiliging, volledig in de cloud van Microsoft onderbrengt) of Azure Virtual Desktop (waarmee je ook nog eens een zeer veilige en stabiele online werkplek tot je beschikking krijgt).

Het verhuizen naar een cloud-oplossing heeft voor veel bedrijven en organisaties grote voordelen. Zo heb je altijd en overal toegang tot je bedrijfsgegevens en -data, schaal je gebruikers eenvoudig op en af en wordt (als het goed wordt ingericht) al je data veilig opgeslagen in een externe back-up. Ook hoeft er niet te worden geïnvesteerd in dure hardware of de beveiliging van de daadwerkelijke ICT-infrastructuur.

Er zijn echter ook bedrijven die niet naar de cloud kunnen of willen migreren. Sommige bedrijfseigenaren willen hun bedrijfsdata in hun eigen pand beschikbaar hebben, sommige bedrijven werken met applicaties die een cloud-oplossing (nog) onvoldoende ondersteunen en voor sommige bedrijven is een lokale oplossing gewoon een betere oplossing.

Er is, wanneer je moet kiezen tussen cloud of op locatie, geen goede of foute keuze. Samen met jou bekijken we welke optie(s) er voor jouw bedrijf beschikbaar zijn en wat het beste bij jouw bedrijf en jouw budget past. Weet in elk geval dat wij, zowel voor cloud-oplossingen als een ICT-omgeving op je eigen locatie, de kennis en kunde in huis hebben om jou van een goed advies en vooral een goede en veilige oplossing te voorzien.

Cloud

Hybride (samen)werken

De afgelopen jaren zijn we (noodgedwongen) meer gecombineerd thuis en op kantoor gaan werken. Hoewel we bij steeds meer bedrijven de bezetting op kantoor weer zien groeien zal het ‘hybride werken’ niet meer gaan verdwijnen.

Het is belangrijk als bedrijf om hier rekening mee te houden, ook op ICT-gebied. Zo kun je hybride werken eenvoudiger (en veiliger) faciliteren wanneer je gebruik maakt van een goede en veilige cloud-oplossing maar zul je ook moeten nadenken over toegang tot bedrijfsdata of jouw bedrijfsnetwerk vanuit huis en bijvoorbeeld over thuiswerkplekken.

Kiezen voor de juiste cloud-oplossing zal er ook voor zorgen dat online samenwerken voor jou en je collega’s mogelijk wordt. Zo kun je denken aan online vergaderen in Microsoft Teams, het realtime samenwerken in Office documenten en het eenvoudig delen van bestanden vanuit SharePoint en OneDrive. Ondanks dat we weer meer op kantoor zijn is deze manier van online samenwerken niet meer weg te denken en zal ook in 2024 nog meer gaan groeien (zeker ook in combinatie met Microsoft Copilot!).

We kijken nog even verder…. Einde ondersteuning Windows 10

Niet in 2024 maar oktober 2025 gaat de ondersteuning op Windows 10 verlopen. Dit betekent dat er vanaf dat moment geen updates meer uitgebracht gaan worden voor het populaire besturingssysteem en Windows 10 niet langer veilig is om nog langer te gebruiken.

Een deel van de computers en laptop die geleverd zijn met Windows 10 kunnen worden voorzien van Windows 11. Deze update is gratis beschikbaar en kun je zonder problemen uitvoeren. De installatie zorgt voor een nieuwe installatie van Windows 11 maar al je andere bestanden en programma’s blijven gewoon beschikbaar en werken.

Via de site van Microsoft kun je controleren of jouw computer kan worden geïnstalleerd met Windows 11. De informatie hierover vind je op deze pagina: De app Pc-statuscontrole gebruiken – Microsoft Ondersteuning

Om dit te controleren dien je gebruik te maken van de app PC-statuscontrole en op deze pagina worden uitgelegd hoe dit werkt. Doorloop de stappen en, wanneer je het bericht krijgt dat je computer geschikt is voor Windows 11, installeer dan de nieuwste versie van het Windows besturingsprogramma. Krijg je de melding dat jouw computer of laptop niet geschikt is voor Windows 11 dan dien je rekening te houden met vervanging van de computer voor oktober 2025.

Uiteraard kunnen wij deze controle ook voor je uitvoeren!

Conclusie

Er staat dus de komende periode, ook op ICT-gebied weer ontzettend veel te gebeuren. Het komende jaar zullen we je, door middel van informatieve nieuwsbrieven en blogs zoals deze, op de hoogte houden van de ontwikkelingen in ICT-land en natuurlijk binnen ons bedrijf!