Home / Actueel / Extra beveiliging op Microsoft 365 – is dat nou wel echt nodig?
Microsoft 365

E-mail is één van de meest gebruikte communicatiemethoden binnen organisaties en van essentieel belang voor de bedrijfsvoering. Tegelijkertijd is e-mail de belangrijkste ingang voor aanvallers om potentiële schade toe te brengen aan een bedrijfsnetwerk. Steeds meer bedrijven kiezen voor een e-mailomgeving in de cloud, bijvoorbeeld met Exchange Online van Microsoft 365. Daarnaast werken ook steeds meer bedrijven met de andere handige oplossingen in het Microsoft 365 programma. Oplossingen zoals SharePoint, OneDrive en Microsoft Teams. Het is belangrijk om deze applicaties in de cloud goed te beveiligen om medewerkers en bedrijfs- en klantgegevens te beschermen.

Zit er dan geen beveiliging bij het Microsoft 365 pakket?

Natuurlijk biedt Microsoft een basis set aan beveiligingsmaatregelen binnen Microsoft 365. Microsoft zelf adviseert al extra beveiliging op Microsoft 365, dus dat zegt eigenlijk al genoeg. Het is gewoon onveilig om te blijven werken met Microsoft 365 zonder aanvullende beveiliging. Zeker in deze tijd waarin phishing- en malware aanvallen aan de orde van de dag zijn. Er zijn gewoon te weinig oplossingen en maatregelen in de basisset vanuit Microsoft beschikbaar om jouw Microsoft 365 omgeving optimaal te beveiligen.

Om antwoord te geven op de titel en eerste vraag in deze blog: Ja, het is ontzettend nodig om Microsoft 365 goed te beveiligingen. 

Welke oplossingen zijn er dan beschikbaar?

Microsoft biedt zelf Microsoft Defender voor Office 365 aan. Microsoft 365 Defender biedt bescherming tegen geavanceerde aanvallen op e-mail en samenwerkingstools (zoals OneDrive/Sharepoint en Microsoft Teams) in Office 365. Daarmee dus bescherming tegen geavanceerde aanvallen, zoals phishing, malware, spam en gecompromitteerde zakelijke e-mail. Een zeer degelijke oplossing om ervoor te zorgen dat jij en je collega’s veilig met Microsoft 365 kunnen blijven werken. Defender voor Office 365 is onderdeel van Microsoft 365 Business Premium waarin nog veel meer beveiligingsoplossingen zijn opgenomen.

Onze beveiligingspartner ESET biedt ESET Cloud Office Security (ECOS).  Ook ECOS biedt die geavanceerde bescherming tegen aanvallen op e-mail en de overige tools in Microsoft 365. Dus bescherming tegen phishing, spam, malware en gecompromitteerde zakelijke e-mail. ECOS gebruikt daarnaast meerlaagse beveiligingstechnologieën en cloudgebaseerde sandboxing om nooit eerder vertoonde aanvallen te detecteren en te voorkomen. Dus nieuwe bedreigingen worden door de ESET cloud sandbox sneller gedetecteerd en zodoende wordt voorkomen dat onveilige bijlagen alsnog worden afgeleverd in de mailbox van jou of jouw collega’s.

(tekst gaat verder onder kader)

Tip: schakel Multi Factor Authenticatie in op je Microsoft 365 omgeving. Dit is een standaard oplossing binnen Microsoft 365 en voor iedere account gratis beschikbaar. Hiermee dien je in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord en daarnaast een melding op je smartphone te accepteren.  Deze melding op je telefoon dien je zo nu en dan te accepteren wanneer je aanmeld op je standaard apparaten. Meld je aan op een nieuw apparaat dan dien je deze extra authenticatiestap sowieso te doorlopen.

Krijg je een melding wanneer jijzelf niet probeert aan te melden – accepteer deze dan niet!  Iemand anders probeert in dit geval op jouw account aan te melden en dat kun je dus blokkeren door de aanmeld poging niet te accepteren. Neem in dit soort gevallen altijd contact met je ICT-beheerder of met ACF Bentveld op.

Welke zou ik dan moeten kiezen?

Eigenlijk is er geen verkeerde keuze. Je beschermt jouw Microsoft 365 extra met één van deze beveiligingsdiensten en daarmee maak je sowieso een goede keuze. ESET heeft momenteel wel onze voorkeur – zeker aangezien ESET een gespecialiseerd ICT security bedrijf betreft en hun support vele malen toegankelijker is dan de support van Microsoft – maar de beveiligingsoplossingen van Microsoft worden steeds beter.

Kies dus sowieso voor extra beveiliging op jouw Microsoft 365 omgeving. De investering is laag en het resultaat – een zwaar beveiligde Microsoft 365 omgeving – is een veilige omgeving waar met vertrouwen in kan worden gewerkt. En dat zou ieder bedrijf moeten nastreven.

Welke oplossing je ook kiest de specialisten van ACF Bentveld kunnen je met beide oplossingen goed ondersteunen. Zo werken we samen naar een veiliger Nederland.

Klik op onderstaande knop, stuur een e-mail naar info@acfbentveld.nl of bel ons op 0527-858585 zodat wij jou hier snel mee op weg kunnen helpen.