Home / Actueel / Betere bescherming tegen ransomware? Download onze ransomwaregids en weet waar je moet starten

Ransomware raakt (ook) kleine- en middelgrote ondernemingen keihard. Verschillende organisaties, zoals MKB-Nederland en de Politie, hebben daar de afgelopen tijd voor gewaarschuwd. Ransomware raakt inderdaad grote en kleine bedrijven met soms desastreuze gevolgen. Zo duurt het herstellen van een geslaagde ransomware-aanval gemiddeld ruim 25 dagen en in die periode ligt een bedrijf vaak volledig stil.

Georganiseerde misdaad

Cybercriminelen zijn al lang niet meer de ‘jongens op de zolderkamer’. Cybercriminaliteit is georganiseerde misdaad waar vele miljarden in omgaan. Het is een commerciële business waar je redelijk eenvoudig in kan stappen. Ransomware-As-A-Service, waarbij Ransomware-aanvallen relatief voordelig kunnen worden ingekocht, wordt veelvuldig toegepast.  Hierbij zijn kleine- en middelgrote bedrijven niet een gericht doelwit maar worden ze wel geraakt, vooral omdat bepaalde technische- en organisatorische maatregelen onvoldoende zijn genomen.

“Zeker 80% van de cyberaanvallen wordt inmiddels veroorzaakt door georganiseerde misdaadbendes en gegevens, tools en expertise worden op grote schaal gedeeld. Cybercriminele kennis en kunde wordt online gedeeld en te koop aangeboden, via berichtendiensten, het darkweb en andere platformen. Er zit een verdienmodel achter, waarbij cybercrime – volgens experts – de internationale drugshandel qua winstgevendheid al heeft ingehaald,“ aldus het Openbaar ministerie.

Een cyberaanval 100% voorkomen zal niet lukken. Er zijn echter wel maatregelen die ervoor zorgen dat de cybercriminelen niet zomaar toegang krijgen tot jouw bedrijfsnetwerk en die ervoor zorgen dat je kunt herstellen van een cyberaanval.

Download onze ransomwaregids

Via onderstaande knop kun je onze ransomwaregids downloaden. Hierin hebben we onder andere beschreven hoe een ransomware-aanval wordt uitgevoerd, welke maatregelen je kunt nemen om het slagen van een aanval aanzienlijk te verkleinen en welke maatregelen je kunt nemen zodat je kunt herstellen van een geslaagde ransomware-aanval.