Home / Actueel / Al je wachtwoorden makkelijk onthouden met een wachtwoordmanager

Al je wachtwoorden makkelijk onthouden met een wachtwoordmanager

In ons vorige deel van ons blog over het veilig gebruiken van wachtwoorden geven wij het advies om voor ieder account en iedere dienst een ander wachtwoord te kiezen. Zo’n advies is natuurlijk makkelijk gegeven maar hoe ga je al die verschillende wachtwoorden nou onthouden?

Je kunt alle accounts en bijbehorende wachtwoorden thuis of op kantoor op papier gaan bijhouden maar dan krijg je er nog een extra administratie bij – en wij verwachten niet dat je daarop zit te wachten. Een betere optie is het gebruik van een wachtwoordmanager.

Een wachtwoordmanager is een programma of tool waarin je alle accounts met bijbehorende gegevens op gaat slaan. Dit programma beveilig je uiteraard met één zeer goed wachtwoord (en bij voorkeur nog met een tweede beveiligingslaag op basis van twee factor authenticatie (waarover later meer)) zodat je nog maar één wachtwoord dient te onthouden om toegang te krijgen tot al je accountgegevens.

Qua wachtwoordmanagers zijn er verschillende programma’s en diensten beschikbaar waarvan we er hier onder een aantal (kort) uit zullen leggen.

KeePass is een gratis programma (downloaden van KeePass doe je hier: keepass.info/download.html en kies daar KeePass versie 2.xxx) waarmee een wachtwoordkluis aangemaakt wordt lokaal op jouw computer*. Het programma is geen clouddienst waardoor jij weet waar de wachtwoordkluis (met daarin dus al je gegevens) is opgeslagen. De wachtwoordenkluis beveilig je met een goed wachtwoord en dat is dan dus het enige wachtwoord wat je echt moet onthouden.

Wanneer je KeePass opent zal er om dat wachtwoord worden gevraagd alvorens je toegang krijgt tot je gegevens.

Deze gegevens kun je eenvoudig groeperen zodat je bijvoorbeeld je e-mail accounts of webwinkel- en bankgegevens onder één kopje hebt staan. Op die manier kun je snel en eenvoudig de juiste gegevens terugvinden.

Wanneer je aan wilt melden op een website – en wij adviseren niet om je accounts op te slaan in de internetbrowser – dan dubbelklik je op de gebruikersnaam en plak je deze in het gebruikersnaamveld op de website. Ditzelfde doe je vervolgens ook met het wachtwoord. Vervolgens ben je aangemeld op de dienst/website zonder dat je zelf het wachtwoord hebt moeten typen. Snel, veilig en eenvoudig!

KeePass is een Engelstalig programma maar via de officiële website van KeePass zijn ook verschillende vertalingen (waaronder Nederlands) te verkrijgen. KeePass is gratis en (wanneer je hiervoor kiest) slaat de wachtwoorden in een kluis lokaal op je computer op (vergeet dan niet regelmatig een back-up te maken van die kluis!).

KeePass is eigenlijk het meest geschikt voor persoonlijk gebruik en kan beter niet in teamverband worden ingezet. Alle wachtwoorden staan immers in die ene kluis waar dan dus iedereen toegang tot heeft. (uiteraard kun je meerdere wachtwoordkluizen aanmaken maar dan dien je daar vervolgens weer de wachtwoorden van te onthouden).

Wil je dus een goed, veilig, programma waarmee je jouw persoonlijke wachtwoorden niet op een server op het internet* opslaat dan is KeePass voor jou een zeer goede optie!

*Je kunt er eventueel voor kiezen de wachtwoordenkluis op te slaan in OneDrive of Dropbox zodat de kluis veilig in de cloud is opgeslagen. Hierdoor zou je, via alternatieve apps, toegang kunnen hebben tot jouw wachtwoorden vanaf een smartphone of tablet.  

Een andere, goede, veilige, optie is Keeper Password Manager. In tegenstelling tot KeePass slaat Keeper de wachtwoorden wel op verschillende servers op internet op maar doet dat vervolgens ontzettend veilig (voor de techneuten onder ons: jouw gegevens worden opgeslagen met 256-bits AES-versleuteling en PBKDF2 – heel erg veilig dus).

Keeper Password Manager is een betaalde dienst en verkrijgbaar in een persoonlijk abonnement, een abonnement voor je familie en verschillende zakelijke abonnementen.

Bij een persoonlijk abonnement krijg je één wachtwoordkluis die vervolgens vanaf ieder apparaat (er zijn uiteraard apps voor Windows, Mac, Android als iOS beschikbaar) kan worden geopend.

Met een familie-abonnement krijgt ieder familielid een eigen persoonlijke kluis en is er ook een gezamenlijke kluis beschikbaar. Hierop is één beheerder actief die rechten kan uitdelen en ervoor kan zorgen dat iemand wel / geen toegang heeft tot bepaalde gegevens. Met een familie-abonnement kun je tot vijf accounts aanmaken.

Bij een bedrijfsabonnement betaal je voor iedere medewerker die toegang heeft een vast bedrag per maand en kunnen al die medewerkers hun eigen kluis aanmaken waar alleen zij toegang tot hebben. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om teammappen aan te maken zodat bepaalde gegevens wel binnen een team kunnen worden gedeeld. Op deze bedrijfsomgeving kunnen beheerders worden aangemaakt die bepalen welke medewerkers toegang hebben tot welke gegevens. Je voorkomt hiermee dus dat medewerkers informatie kunnen inzien of accounts kunnen gebruiken waar ze eigenlijk geen rechten voor mogen hebben. Kortom: je hebt complete controle over al jouw bedrijfsaccounts!

Twee Factor Authenticatie (hiermee dien je aan te melden met je gebruikersnaam, wachtwoord en vervolgens nog een code die je ontvangt op je smartphone – dus extra veilig) is standaard voor ieder abonnement beschikbaar en er is zelfs een bestandskluis beschikbaar waarin bestanden versleuteld en beveiligd kunnen worden opgeslagen. Uiteraard is het groeperen van wachtwoorden (zoals e-mail accounts, bank- en betalingsaccounts e.d.) in Keeper gewoon mogelijk.

Daarnaast heeft Keeper de optie Keeperfill beschikbaar. Dit is toevoeging aan je browser (en op je mobiel) waarmee, zodra je bent aangemeld in Keeper, automatisch wordt aangemeld op je accounts! Je hoeft dus nooit meer je inloggegevens te onthouden voor alle diensten die je gebruikt!

Keeper is verkrijgbaar via ACF Bentveld.

Wil je meer informatie over KeePass of Keeper Security neem dan contact op met ACF Bentveld! www.acfbentveld.nl  

Uiteindelijk kan ieder wachtwoord worden achterhaald. Hoe zorg je er dan voor dat jouw accounts nog veiliger zijn?
Lees voor antwoord op die vraag het vervolg van ons blog die volgende week zal worden geplaatst.