Onlangs werd door het Financiële Dagblad (FD.nl) bekend gemaakt dat 123456 het meest gebruikte wachtwoord bij Nederlandse e-mail adressen is. Het FD heeft dit gepubliceerd op basis van een analyse van 7,5 miljoen gekraakte e-mail adressen die eindigen op .nl. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat 123456 ook wereldwijd het meest gebruikte (en gekraakte) wachtwoord is.
Beveilig jouw accounts met een goed wachtwoord!
Gebruik jij 123456 als wachtwoord? Dan wordt het tijd om dat te veranderen!
De komende weken behandelen we een aantal onderwerpen waarmee jij veilig gebruik kunt blijven maken van al je accounts bij de verschillende bedrijven en diensten op internet. We behandelen niet alleen wachtwoorden maar zullen ook wat dieper ingaan op het gebruik van wachtwoordmanagers en het gebruik van Twee Factor Authenticatie. Want met alleen een goed wachtwoord ben je er helaas nog niet.
Al je (online) accounts zijn beveiligd met een wachtwoord om te voorkomen dat een ander er toegang tot heeft. Maar hoe maak je nou een goed en veilig wachtwoord en zorg je ervoor dat al jouw accounts goed beveiligd zijn?
Een wachtwoord is in feite de sleutel tot jouw schatkist van persoonlijke gegevens, accounts en andere gevoelige informatie. Om deze gegevens te beschermen is het belangrijk om deze sleutel zo sterk mogelijk te maken.
Het is voor een internetcrimineel aantrekkelijk om al deze gegevens te misbruiken als hij of zij weet binnen te dringen op jouw account. Persoonlijke gegevens kunnen misbruikt worden voor identiteitsfraude; intieme foto’s zijn gevoelig voor chantage en met het account van een webwinkel kan een crimineel allerlei producten op jouw naam bestellen. En dat wil je natuurlijk allemaal voorkomen!
Wat is een goed wachtwoord?
Een wachtwoord wordt beter naarmate het meer tekens bevat, een combinatie is van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens die ook nog eens in een willekeurige volgorde staan. Een wachtwoord van minimaal twaalf tekens wordt tegenwoordig als redelijk veilig beschouwd maar meer tekens is natuurlijk nog veel beter.
Een aantal praktische tips voor een goed en sterk wachtwoord:
- Gebruik kleine letters en hoofdletters door elkaar (voorbeeld: XtvlBuqnntBpSzq)
- Plaats cijfers tussen de letters (voorbeeld: Xt4vlB7uqnnt99BpSzq)
- Voeg speciale tekens (!, ?, #, @, %, enz.) op willekeurige plekken toe (voorbeeld: X@t4vlB&7uq!nn%t99BpSzq)
- Controleer of je wachtwoord lang genoeg is. Wij raden minimaal twaalf tekens aan, maar meer is beter.
- Een wachtwoordzin is nog veel beter! Een wachtwoordzin is al gauw 25 karakters lang!
- Gebruik voor alle accounts verschillende wachtwoorden!
(Let op: bovengenoemde wachtwoorden dienen als voorbeeld. Het is niet verstandig deze te gebruiken voor je eigen accounts!)
Wat moet je vooral niet doen?
Een eenvoudig wachtwoord als ‘123456’, ‘welkom01’ of ‘wachtwoord’ geeft internetcriminelen vrij spel. Online zijn lijstjes te vinden van veelvoorkomende combinaties. Iemand die toegang wil krijgen tot jouw account zal eerst deze makkelijke en veelgebruikte wachtwoorden proberen.
Ook is het niet aan te raden om een wachtwoord te gebruiken dat is te herleiden tot de dienst (zoals ‘Linkedin01!’ of ‘L1nk3d!n01’), persoonlijke informatie (zoals ‘Emmeloord2012’) of een woord uit het woordenboek (zoals ‘zomer2019’).
Gebruik dus geen makkelijk te raden en veelgebruikte wachtwoorden!
Maar hoe ga je al die verschillende wachtwoorden onthouden?
Daarover vertellen we je volgende week meer in het volgende deel van ons blog over het veilig(er) gebruik van (online) accounts!