Home / Actueel / Je accounts echt goed beveiligen met Twee Factor Authenticatie

Je accounts echt goed beveiligen met Twee Factor Authenticatie

Lange, complexe wachtwoorden en verschillende wachtwoorden voor al je accounts zijn de eerste stappen om jouw accounts en gegevens goed te beschermen. Om al die unieke wachtwoorden te kunnen onthouden kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager.

Maar uiteindelijk kan ieder wachtwoord worden achterhaald, hoe lang en complex ze ook zijn. Om je accounts echt goed te beveiligen adviseren wij om gebruik te maken van Twee Factor Authenticatie.

Met Twee Factor Authenticatie (ook wel 2FA of MFA – Multi Factor Authenticatie) combineer je iets dat je weet – zoals bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord – met iets wat je hebt – zoals bijvoorbeeld een smartphone.

Wanneer je 2FA hebt geactiveerd log je op je account in met je gebruikersnaam en wachtwoord (iets dat je weet) en ontvang je vervolgens een code of melding op je smartphone (iets dat je hebt) die je dient in te vullen op de betreffende website of dient te accepteren op je smartphone. Een eventuele cybercrimineel (of iemand anders die toegang wil krijgen tot jouw account) dient dan al bekend te zijn met jouw gebruikersnaam en wachtwoord en daar boven op jouw smartphone in handen te hebben om daadwerkelijk toegang te krijgen tot jouw account.

Veel grote organisaties en aanbieders van veelgebruikte diensten (zoals de overheid (Digid) Facebook, LinkedIn, Google, Microsoft e.d.) bieden al standaard 2FA aan op hun diensten. De lijst met andere websites die dit aanbieden wordt gelukkig ook steeds groter.

Zoek in Google bijvoorbeeld eens op Facebook 2FA en je krijgt als eerste resultaat een pagina van Facebook zelf in beeld waarop duidelijk wordt uitgelegd hoe je 2FA activeert op jouw Facebook account.

De extra authenticatiecode kun je vaak via SMS ontvangen maar de meeste diensten ondersteunen ook de Authenticatie Apps van Google en / of Microsoft zodat je al je 2FA accounts makkelijk in één app kunt bijhouden.

Het netwerk van jouw bedrijf is ook een potentieel doelwit voor kwaadwillenden en dan zijn alleen gebruikersnamen en wachtwoorden niet voldoende om deze buiten het netwerk te houden. Ook binnen jouw bedrijfsnetwerk kan 2FA vrij eenvoudig worden ingezet. Dit kan bijvoorbeeld via producten / diensten van Microsoft maar beveiligingsaanbieders zoals ESET hebben hiervoor ook erg mooie oplossingen. Per situatie kan er worden bepaald welk van de mogelijkheden het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Zo kun je er voor kiezen om op kantoor 2FA niet te vereisen maar dat buiten kantoor 2FA wel gebruikt moet worden.

Wil je weten welk van deze oplossingen het beste bij jouw bedrijf en situatie past neem dan eens contact op met ACF Bentveld.

Conclusie
Wij hopen dat je, na de berichtgeving in het nieuws en het lezen van onze blogs, het nut bent in gaan zien van goede wachtwoorden, een goed wachtwoordbeleid en een goede beveiliging van jouw accounts.

Ga aan de slag met je wachtwoorden! Zorg voor lange, complexe, wachtwoorden die je af en toe ook eens wijzigt. Om het je zelf makkelijk te maken kun je gebruik gaan maken van een wachtwoordmanager en om alle gegevens nog beter te beveiliging activeer je, voor zover mogelijk, Twee Factor Authenticatie op je accounts.

Het is in het begin even wat werk en ook vereist het een extra stap die je moet uitvoeren bij het inloggen, maar het maakt jouw accounts, en daarmee jouw (digitale) identiteit, een stuk beter beschermd. Want je wilt ten slotte niet dat de verkeerde mensen toegang krijgen tot jouw computer, jouw e-mail, jouw webshop accounts of jouw bankgegevens.