Lange, complexe wachtwoorden en verschillende wachtwoorden voor al je accounts zijn de eerste stappen om jouw accounts en gegevens goed te beschermen. Om al die unieke wachtwoorden te kunnen onthouden kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager.
Maar uiteindelijk kan ieder wachtwoord worden achterhaald, hoe lang en complex ze ook zijn. Om je accounts echt goed te beveiligen adviseren wij om gebruik te maken van Twee Factor Authenticatie.
Met Twee Factor Authenticatie (ook wel 2FA of MFA – Multi Factor Authenticatie) combineer je iets dat je weet – zoals bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord – met iets wat je hebt – zoals bijvoorbeeld een smartphone.
Wanneer je 2FA hebt geactiveerd log je op je account in met je gebruikersnaam en wachtwoord (iets dat je weet) en ontvang je vervolgens een code of melding op je smartphone (iets dat je hebt) die je dient in te vullen op de betreffende website of dient te accepteren op je smartphone. Een eventuele cybercrimineel (of iemand anders die toegang wil krijgen tot jouw account) dient dan al bekend te zijn met jouw gebruikersnaam en wachtwoord en daar boven op jouw smartphone in handen te hebben om daadwerkelijk toegang te krijgen tot jouw account.
Veel grote organisaties en aanbieders van veelgebruikte diensten (zoals de overheid (Digid) Facebook, LinkedIn, Google, Microsoft e.d.) bieden al standaard 2FA aan op hun diensten. De lijst met andere websites die dit aanbieden wordt gelukkig ook steeds groter.
Zoek in Google bijvoorbeeld eens op Facebook 2FA en je krijgt als eerste resultaat een pagina van Facebook zelf in beeld waarop duidelijk wordt uitgelegd hoe je 2FA activeert op jouw Facebook account.
De extra authenticatiecode kun je vaak via SMS ontvangen maar de meeste diensten ondersteunen ook de Authenticatie Apps van Google en / of Microsoft zodat je al je 2FA accounts makkelijk in één app kunt bijhouden.