Home / Actueel / PARTNERS MET DE VOETEN IN DE KLEI

PARTNERS MET DE VOETEN IN DE KLEI

Emiel Brinkman treedt per 7 januari 2021 toe als partner van de nieuwe Laagland Groep BV. Samen met Anko Bentveld en Cees Tuytel geeft hij sturing aan automatiseringsbedrijf ACF Bentveld, reclamebureau NUGTR en NUGTR Signing. De Laagland Groep heeft daarnaast een belang OfficeXpert van Martin de Jongh. Vanuit het duurzame en gloednieuwe pand aan Ecopark 63 in Emmeloord richten deze bedrijven zich nuchter op de toekomst. “Wij zijn van het werken voor je geld”, benadrukt Brinkman in ons gesprek, “maar dat betekent niet dat we het niet leuk kunnen maken. Juist door open te communiceren met elkaar, zien we groei ontstaan.“

Over groei gesproken. Waar ben je eigenlijk opgegroeid?

Ik ben geboren en getogen in de polder. Tot aan mijn 16e woonden we in Luttelgeest en daarna in Ens. Die 18 kilometer is niet zo’n eind, maar dat voelde toen anders. In de weekenden en voor mijn sport reisde ik regelmatig heen en weer. Misschien dat ik daarom ook wel straaljagerpiloot wilde worden. Ik heb wel wat met snelheid. Naast mijn werk heb ik mij jarenlang beziggehouden met media en fotografie in de rallysport. Dit deed ik voor verschillende teams, coureurs maar ook het autosport magazine Start.

 

Waarom is die snelle droom niet uitgekomen?

Na de MAVO moest ik een keuze maken voor een vervolgopleiding en de eisen voor een piloot voldeed ik simpelweg niet aan. Bij een scholenbeurs sprak ik een paar leerlingen die me enthousiasmeerden voor automatisering, want dat was de toekomst. Het leek me een verstandige keuze en mijn ouders zagen het ook wel zitten. Mijn vader was installateur en had al lang gezien dat dit niets voor mij zou zijn. Mijn moeder had een kledingzaak, en hoewel ze zichzelf niet per definitie onderneemster zou noemen, denk ik zeker ook wat van haar te hebben meegekregen. Het werd dus Technische Informatica aan het College voor Beroepsonderwijs in Zwolle.

 

Het is best een bewuste keuze geweest, automatisering. Was het achteraf de juiste?

Ja, ik had erover nagedacht. Maar in praktijk loopt het altijd anders dan je denkt. Uiteindelijk heb ik de studie niet afgerond, dat theoretische lag me gewoon niet. Op de eenjarige MBO kon ik theorie en praktijk wel direct combineren. Ik was twee dagen op school en drie dagen aan het werk bij AECIS in Zwolle.

 

En dat paste beter?

Zeker! Je leert het vak direct in de praktijk. Na Aecis kwam CSS, een nog grotere detacheerder en ook bezig met een groeispurt. Ik werd als junior systeembeheerder uitgezet in projecten voor de overheid en pharmacie, maar ook bij organisaties als Digros en D-Reizen. Van die diversiteit, het werken in verschillende projectteams in allerlei branches, heb ik veel geleerd. Toch ben ik na een grote ontslagronde (ruim 2.000 man) ook uit de automatisering gestapt.

 

Waarom dat?

Ik was er gewoon even klaar mee. Soms is even afstand nemen noodzaak. Ik moest wat anders gaan doen en kwam in de tuinbouw terecht, bij een rozenkwekerij in Luttelgeest. En hoewel ik dacht dit kort te houden, bleef ik er uiteindelijk drie jaar.

 

Grappig. Wat heb je van die periode geleerd?

De waarde van productie draaien, maar vooral het aansturen van mensen, van teams. Samen de boer op en gaan voor die doelstellingen.

 

En hoe kwam je uiteindelijk bij ACF Bentveld en NUGTR terecht?

Na wat omzwervingen in verschillende ICT-rollen werd ik benaderd door Cees. Ik was in de veronderstelling dat hij belde voor een samenwerking met mijn toenmalige werkgever, maar het bleek iets anders te zijn. Toen we samen met Anko een afspraak planden, waren we er eigenlijk in een paar minuten uit. We zitten, ondanks dat we regelmatig stevige discussies hebben, vaak op één lijn qua strategie. Deze maand ben ik alweer vijf jaar bij de club.

 

Gefeliciteerd, een mooie mijlpaal. En een nieuwe uitdaging dus?

Dank je. Het voelt echter niet als een nieuwe uitdaging, meer als een logisch vervolg op de stappen die we de afgelopen jaren steeds hebben genomen. Misschien zijn we wel te nuchter om dit soort momenten echt te duiden. We hebben een prachtig pand met een aantal mooie merken en een geweldig team van betrokken mensen. En we hebben trouwe klanten die de meerwaarde zien van zowel onze specialisaties als het totale productaanbod. Daar willen we graag op verder bouwen de komende jaren.

“CREATIEVE EN NUCHTERE AUTOMATISERINGSOPLOSSINGEN,
IN DE POLDER? DAN DENK JE AAN ONS.”

Van mijlpalen naar goals. Wat zijn jullie doelen?

De markt beweegt snel, zowel in automatisering als in de reclame, en de afgelopen jaren hebben we steeds meer opdrachten uitgevoerd. We willen het team uitbreiden en meer focussen op opleiding, zodat we onze klanten optimaal kunnen blijven bedienen en nieuwe klanten kunnen blijven verwelkomen. Dat betekent steeds weer de balans vinden in je team en in de werkzaamheden. Wat dit betreft lijkt het op mijn rol als trainer-leider van een jeugdvoetbalteam. Ook daar is het een kwestie van de juiste poppetjes op de juiste plek zetten, samen lol maken, maar ook keihard werken om (ook letterlijk) de doelen te behalen. En ja, daar moet ik ook regelmatig de klei van mijn schoenen halen.

 

Dat klinkt als een heldere zienswijze. Hoe vul jij die rol in?

Hopelijk ook met balans. Maar dat blijft altijd een uitdaging. Ik kan keihard werken, maar wil er ook bewust voor mijn gezin zijn. Met het vele thuiswerken loopt die zaken bovendien steeds meer in elkaar over. Overdag doe je wel eens iets voor thuis en ‘s avonds ben ik regelmatig zakelijk bezig. Met nieuwsupdates, presentaties en socials bijvoorbeeld. Inspiratie opdoen is per definitie niet aan tijd gebonden.

Ik kan ontzettend veel leren van gesprekken met bijvoorbeeld Dave Maasland van ESET Nederland over cybersecurity, maar ook over mensen meenemen en met name intern. Maar het kan ook zitten in iets wat gebeurt thuis of op het voetbalveld. Dat is het mooie van doen waar je plezier in hebt. Je staat dan continu open voor nieuwe inzichten. De kennis die ik opdoe deel ik weer graag met het team. Maar het is wel een kwestie van grenzen bewaken.

 

Vind je dat moeilijk, grenzen bewaken?

Soms wel natuurlijk, hoewel ik naar anderen wel behoorlijk helder kan zijn hoor. Vooral als het gaat om afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Een nuchtere aanpak, een mix van doelgerichtheid en plezier. Niet lullen maar poetsen, dat past ons als leren kicks.